CEIR SIBIU
Centrul European de Integrare a Romilor

  • Home
  • Despre noi
  • Proiect POCU -Comunitatea Târnava
    • Un parteneriat pentru incluziunea comunității marginalizate Târnava
    • Festivalul Romilor din Târnava
    • BURSA LOCURILOR DE MUNCA
  • Punți în dezvoltare
  • Proiecte anterioare
    • PROIECTE 2020
      • Unitate în diversitate II
      • Meșteșuguri tradiționale
        • BROSURA
      • Viața comunitară rromă cum a fost, este și va fi ediția a III-a
      • Festivalul Gastronomic, editia a IV-a
      • Portul popular al rromilor
    • Incubator de afaceri
    • Tinerii romi
    • Unitate în diversitate I
    • Festivalul gastronomic
    • Viaţa comunitară rromă
    • Meșteșuguri tradiționale
  • PROIECTE 2022
    • Festivalul Gastronomic al Romilor ediția a VI-a
    • Laboratorul de Creație al Centrului Național pentru Patrimoniu Cultural și Educație Etno-Identitară a Romilor
    • Dezvoltarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale ale romilor ediția a IV-a
    • Portul Popular al Rromilor ediția a III-a
    • Broșuri
  • Ambasada Păcii
  • Presa
  • Contact
  • 2023

Meșteșuguri tradiționale

Dezvoltarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale ale romilor 

Proiectul doreşte în principal  promovarea, valorificarea şi popularizarea  valorilor şi tradiţiilor gastronomice rome, promovarea patrimoniului cultural al comunităţii rome, promovarea patrimoniului cultural imaterial – produse tradiţionale gastronomice, obiceiuri şi meşteşuguri vechi. Proiectul are în mod evident valenţe de educaţie culturală şi antreprenorială, atât în interiorul comunităţii rome, cât şi pentru celelate comunităţi participante în calitate de parteneri, vizitatori, spectatori, invitaţi – din judeţ – din comunităţile rurale, din ţară şi strănătate (Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, Rusia, Ungaria, Spania, Italia etc.). Proiectul are ca obiective secundare consolidarea spiritului de apartenenţă la comunitatea romă, cultivarea sentimentului de mândrei şi a valorilor privind egalitatea de şanse, precum şi conştientizarea valorilor acestei comunităţi în contextul multicultural din judeţul Sibiu.  

Meseriile tradiționale ale romilor şi nu numai, pot oferi  acele materiale auxiliare fără de care gastronomia nu este completă. Arta gastronomică nu înseamnă numai gustul rețetelor culinare, ci și prezentarea la cel mai înalt nivel al preparatelor, dar şi suportul pentru prepararea tradițională, sănătoasă a acestora. Meseriile tradiționale ale romilor pot oferi pentru domeniul gastronomic, restaurante, pensiuni, hanuri, etc., infrastructura de înaltă calitate și la o prezentare estetică de nivel înalt: recipiente de gătit – oale, cazane, platouri de prezentare din materiale tradiționale, platouri, farfurii, tacâmuri din aramă, argint, lemn, mobilier tradițional din lemn și fier forjat, țesături pentru amenajare ambientală, etc.

  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC

Recent Posts

  • Strategie CEIR în colaborare cu Asociația
  • Staborul romilor
  • Summit-ul la Nivel Global februarie 2024  Brașov,ediția a II –a.
  • Portul popular al romilor ,ediția A V-A ,Sibiu
  • Festivalul gastronomic ediția A VIII-A 2024 Sibiu

Recent Comments

    https://www.youtube.com/watch?v=0yvuc1TGY8s

    CEIR SIBIU 2020