Proiectul doreşte în principal promovarea, valorificarea şi popularizarea valorilor şi tradiţiilor gastronomice rome, promovarea patrimoniului cultural al comunităţii rome, promovarea patrimoniului cultural imaterial – produse tradiţionale gastronomice, obiceiuri şi meşteşuguri vechi. Proiectul are în mod evident valenţe de educaţie culturală şi antreprenorială, atât în interiorul comunităţii rome, cât şi pentru celelate comunităţi participante în calitate de parteneri, vizitatori, spectatori, invitaţi – din judeţ – din comunităţile rurale, din ţară şi strănătate (Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, Rusia, Ungaria, Spania, Italia etc.). Proiectul are ca obiective secundare consolidarea spiritului de apartenenţă la comunitatea romă, cultivarea sentimentului de mândrei şi a valorilor privind egalitatea de şanse, precum şi conştientizarea valorilor acestei comunităţi în contextul multicultural din judeţul Sibiu.
Meseriile tradiționale ale romilor şi nu numai, pot oferi acele materiale auxiliare fără de care gastronomia nu este completă. Arta gastronomică nu înseamnă numai gustul rețetelor culinare, ci și prezentarea la cel mai înalt nivel al preparatelor, dar şi suportul pentru prepararea tradițională, sănătoasă a acestora. Meseriile tradiționale ale romilor pot oferi pentru domeniul gastronomic, restaurante, pensiuni, hanuri, etc., infrastructura de înaltă calitate și la o prezentare estetică de nivel înalt: recipiente de gătit – oale, cazane, platouri de prezentare din materiale tradiționale, platouri, farfurii, tacâmuri din aramă, argint, lemn, mobilier tradițional din lemn și fier forjat, țesături pentru amenajare ambientală, etc.
CEIR SIBIU 2020
Recent Comments